Deining

cover Deining 500x750

 

Deining is het resultaat van een zeer prettige samenwerking tussen grafisch vormgever Henk-Jan Panneman, landschapsfotograaf George Burggraaf en copywriter/plezierdichter Bas Holzhaus. De gedichten en foto’s hebben als thema ‘water’.

De ondertitel Waterwoorden verwijst naar de gelijknamige serie van Uitgeverij Kornesteeg waarin al eerder twee boeken met het thema water verschenen.

Dit boekje wordt (voorlopig) alleen als e-book uitgegeven. Het is te koop via Boenda en kost € 3,00. Je kunt het direct bestellen op www.boenda.nl (poëzie & songtekst).

Bekijk hier de verkorte versie van Deining

Plezierdichter

Naast mijn ‘serieuze werk’ mag ik graag rijmen, over van alles en nog wat. En dan niet met zware gedachten, maar met een lichte toon en – zo je die wilt zien – soms een ondertoon.

Op deze pagina vind je een kleine selectie. Nieuwe projecten (er staan er nog wat op stapel) zullen hier ook te vinden zijn. Veel leesplezier!

 

Raadsels en versjes voor de kinderen van Muiden

Bijna elke stad heeft ze: raadsels en versjes over de inwoners, de gebruiken en de gebouwen die er staan. Maar Muiden komt er wat bekaaid vanaf. Daarom heb ik ze zelf bedacht: 24 versjes over van alles. Waarvan sommige net zo goed al 300 jaar oud hadden kunnen zijn. Achterin het boekje vind je een klein stukje geschiedenis van Muiden. En omdat versjes alleen wat kaal zijn, heb ik er ook tekeningen bij gemaakt.
Meer over de totstandkoming van het boekje en de achtergronden kun je lezen op eenslaatdepapklok.tumblr.com.

 

Het boekje kost € 9,50. Je kunt het bij mij afhalenen ik kan het je natuurlijk ook toesturen. Mail je bestelling naar (vergeet je adres niet) en maak het bedrag (€ 9,50 + porto € 1,80 = € 11,30) over op rekening 34.31.50441 (NL17RABO0343150441) t.n.v. Bas Holzhaus Tekst, onder vermelding van Papklok. Als je betaling binnen is, krijg je een bevestiging en gaat je boekje op de post.

 

Wil je een persoonlijke, handgeschreven opdracht op de titelpagina? Mail je verzoek!
Zoek je als (Muider) bedrijf nog een leuk relatiegeschenk? Bij een redelijke oplage is het mogelijk om een extra bedrijfspagina toe te voegen. Even overleggen?

 

 

Bewaren

Gedichten in opdracht

Vrij rijmen is het mooiste dat er is. Vanuit de wisselwerking tussen vorm en inhoud zie je een gedicht ontstaan, waar je vervolgens nieuwe uitdagingen aan kunt toevoegen, zoals allitteratie en binnenrijm. Maar een minstens zo leuke uitdaging is het om te starten met een nauw omschreven thema, een boodschap die door het gedicht gedragen moet worden. Met ander woorden: een gedicht in opdracht.
Denk bijvoorbeeld aan een lofdicht op een bedrijf (serieus of ironisch). Een intermezzo in een jaarverslag. Korte berijmde statements in een brochure of kalender. Een gedicht bij een cadeau, jubileum of verjaardag. Of zelfs een licht alternatief voor een zware speech.

Ik heb een aantal gedichten in opdracht geschreven. Je vindt ze hieronder. Kun jij ook zoiets gebruiken? Laat het maar weten.

 

Hansen’s Cake

Hansens_Cake


(Hansen’s Cakefabriek bestaat niet. Evenmin kan Langeveen bogen op een banketindustrie. Ik heb deze lofzang gemaakt
voor een eigen mailing, als voorbeeld van een zakelijk gelegenheidsgedicht.)

Lees meer

Bundels

Mijn eerste bundel op papier is 12 december 2009 verschenen. Onder de titel ‘Op rijm en zo’ zijn uiteenlopende gedichten bijeengebracht, van light tot medium verse, vormvast en vrij.

2covers

Omdat ik de smaak te pakken had, heb ik meteen ook de bundel ‘In Muiden’ uitgebracht. Hierin zijn onder meer een Amudarium (Muider ABC-op-rijm) en een achttal schetsen van bezoekers van dit mooie stadje opgenomen.

Beide bundels zijn in een kleine oplage uitgebracht. Nu, een klein jaar later, heb ik ongeveer de helft van de exemplaren verkocht en de andere helft weggegeven. Per saldo heeft het me uiteindelijk weinig of niets gekost. Rijk ben ik er zeker niet van geworden.

Het lijkt me een mooi moment om de bundels digitaal en gratis aan te bieden. Klik op Op rijm en zo of op In Muiden om naar het bestand te gaan.
Veel leesplezier!

 

Met andere woorden

Een zijpad van het plezierdichten dat ik ook graag bewandel, is het bewerken van liedteksten. In de oorspronkelijke taal of als vertaling. Waarbij ik het liefst zoek naar de balans tussen trouw aan de inhoud, een goed lopende tekst en klankovereenkomst met het origineel.
Hieronder enkele voorbeelden.

Het eeuwige zeemanskwartier
Fiddler's Green

Luister

Ik liep op de kaai, ‘t was een uurtje of tien
Om de zeelucht te ruiken, de golven te zien
Toen stond daar een visser, hij zong met een traan
O neem me toch mee, ‘k heb niet lang meer te gaan

Pak m’n plunje en pak m’n zuidwester
Nog één keer vertrek ik van hier
Dag ouwe maten, ik ga je verlaten
Tot ziens in het eeuwige zeemanskwartier

Dat hemelse oord is, zo hoorde ik ooit
Voor vissers die niet in de hel zijn gegooid
Daar spelen dolfijnen in stralend mooi weer
En de Groenlandse vrieskou, die voel je nooit meer

<refrein>

Je komt in geen storm terecht, waar je ook vaart
De vis springt aan boord, met één zwiep van de staart
Je ligt lui op je gat, d’r is toch niets te doen
En de schipper trakteert op een dubbel rantsoen

<refrein>

Je meert in de haven, de reis is voorbij
Daar wachten ontelbare kroegen op rij
Alle meiden zijn mooi, al het bier is er fijn
Aan de waterkant staat een jeneverfontein

<refrein>

Ik hoef nog geen harp en geen stralenkrans, nee
Doe mij maar een bries op een rollende zee
Ik speel op m’n trekkast, zo zeilen we voort
En de wind in het want zingt een liedje aan boord

<refrein>

Lees meer

  • 1
  • 2